Hvorfor bære?

Hvorfor bære? Hva er fordelene for barnet og omsorgspersonene?

Mykere overgang

I babyens første dager, måneder og uker utenfor magen kan bæring hjelpe babyen med overgangen fra livet på innsiden. Babyer er vant til å være i et mykt miljø, med en behagelig temperatur, en kontinuerlig mattilgang og et dust lys. På utsiden er det temperatursvingninger, nye lyder, sterkt lys og følelsen av sult. Å ha babyen tett inntil seg i ergonomisk bæretøy vil sikre at de får varme mens de kan hvile i den naturlige stillingen som de er vant til.

Når babyen hviler på brystet til mor vil lyden av hjerteslagene være kjent og kan hjelpe hen å roe seg ned. I tillegg vil babyen være nær mors bryst og lukten av melk, og dermed oppmuntres til å spise hyppig og legge godt på seg. Nærheten vil også stimulere utskillelsen av hormonet oxytocin, som stimulerer tilknytningen og melkeproduksjonen hos mor.

7526071876_8dc1c5d2fc_b
Bilde: Jem Grismshaw

 

Mindre gråt

Å bære babyen i bæretøy kan gi mindre stress for mor eller andre omsorgspersoner, siden man hele tiden er så nær babyen at det er lett å respondere raskt på babyens signaler og behov. Det finnes studier som tyder på at babyer som blir båret gråter mindre og lettere roer seg ned enn de som ikke blir båret. Mindre gråt hos baby kan gi mindre frustrasjon og gjøre omsorgspersonene mer selvsikre, og på den måten gjøre overgangen enklere for alle.

 

Oppleve verden

Å bære babyen nært lar babyen interagere med verden samtidig som hen er på et trygt sted. Babyer som blir båret innovervendt på magen har alltid muligheten å se på mor eller en annen omsorgspersons ansiktsuttrykk, og slik tolke om situasjoner eller nye mennesker er trygge. På engelsk kalles den fasen der babyer lærer best for “quiet alert state”, og det er vist at bæring oppmuntrer babyer til å tilbringe mer tid i denne fasen. I tillegg får babyen observere og være med på mer av de daglige aktivitetene, som for eksempel sosiale interaksjoner, og oppmuntres derfor til å være mer sosial.

 

Two women eating while babywearing.
Bilde: Suzanne Sahar

 

Fysiske fordeler

Noen tenker at den ergonomiske stillingen babyen plasseres i er en passiv stilling som hindrer babyen i å bevege seg. Det er derimot slik at denne stillingen ikke er helt passiv, men hjelper barnet å trene opp muskulaturen i nakke og rygg.  Det finnes og studier som viser at bæring kan redusere søvnapnè og ujevn pusting, ettersom babyen ofte hermer etter bærerens pustefrekvens. Ved å bære kan også babyens hjerterytme stabiliseres , slik at babyen får god tilgang på oksygen til den lille kroppen som er i stadig utvikling.
For mor vil det å bære også være en god styrketrening, med en stadig økende vekt, og kan gjøre det lettere for omsorgspersonene å holde seg i bevegelse.

 

Kort sagt kan man si at babyer som bæres opplever en mykere overgang til det nye livet utenfor magen. Bæring kan og gi økt trygghet og roligere baby, samtidig som det gir positive fordeler for mor og andre omsorgspersoner.

Advertisements