Uncategorized

Ergobaby nyfødtinnlegg del 2

I både Ergobaby Original og Ergobaby 360 må man bruke nyfødtinnlegg til de minste babyene. Her viser jeg hvordan dette brukes for å få en god ergonomisk stilling.

 

Bekkenvipper

Som nevnt tidligere er puten nederst i nyfødtinnlegget ikke en pute som babyen skal sitte på, men en “bekkenvipper”. For å få en god ergonomisk form på babyens kropp så brukes puta for å vippe babyens bekken mot bærerens mage. Dette vil gjøre at babyens knær kommer høyere enn den nederste delen av barnets rumpe – en såkalt m-form. I praksis betyr det at etter babyen med innlegg er plassert i selen, så bør man ta et tak i puten og vippe den mot bærerens mage. Du kan se en video av dette her.

408b88df4c0d5f13cb352c97ce195e3b
Den såkalte m-posisjonen, der babyens knær er høyere enn nederste del av rumpe. Bilde: Baby-Doo USA

Hvordan bruke innlegget riktig

Et vanlig problem når man ikke vinkler puten er å ikke få innlegget langt nok ned i selen. Dette fører til at mange tror at baby er for stor for innlegget, og dropper innlegget før babyen er sterk nok i rygg. Jeg vil understreke at dette kan være farlig, da barn under 6 måneder trenger god støtte for rygg. Slumper de for mye sammen i kroppen så kan de få problemer med å puste ordentlig.

sele1
Tv: Innlegget er ikke langt nok ned i selen. Th: Innlegget er langt nok ned i selen.
sele2
Tv: Innlegget er ikke langt nok nede i selen og fyller ikke ut bunnen av selen. Th: Innlegget er godt nok nede i selen, og det er ikke masse løst stoff.

 

Å vinkle puten

Det er naturlig nok vanskelig å se hvordan puten ligger inni selen, så her kommer det noen bilder som viser sånn ca hvordan puten bør være posisjonert inne i selen.

insert1
Tv: Puten peker vekk fra bærerens mage. Th: Puten peker rett ned.

Når puten er vinklet bort fra bærerens kropp eller bare peker rett ned vil man ofte få problemer med å få babyen langt nok ned i selen eller vanskeligheter med å få til den ergonomiske formen med knærne høyere enn rumpa.

IMG_0507
Slik ser puten ut inne i selen når puten er vinklet inn mot bærerens mage. NB! Stroppen over babyens mage bør åpnes etter du har plassert babyen trygt i selen.

Når puten er vinklet inn mot bærerens kropp gjør det at innlegget blir mer kompakt og kommer lengre ned i selen. I tillegg vil det gi babyens ben og rygg en mer ergonomisk form.

Lurer du på hvor lenge man bør bruke nyfødtinnlegget og hvorfor det bør brukes? Ta en titt på del 1 av denne bloggserien. Ønsker du hjelp kan du ta kontakt med meg her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s