Nybegynner, Sjal

Hodestøtte i bæresjal

Det finnes mange ulike måter å støtte en babys hode i bæresjal. Her skal vi kikke på hva som er viktig for å få en god hodestøtte og hvordan man kan oppnå det.

Babyens stilling

I den vanlige ergonomiske stillingen i sjal sitter babyen med støtte fra knehase til knehase, en lett buet ryggsøyle og et bekken som er vinklet inn mot bæreren. Jeg har tidligere skrevet om denne stillingen her. For å få til denne stillingen må man vippe babyens bekken inn og opp. I et vevd bæresjal gjøres dette vanligvis underveis i knytingen når man lager et sete, mens i et elastisk bæresjal kan det gjøres etter man har plassert babyen i det ferdigknyttede sjalet. Dersom man får vinklet bekkenet til babyen godt inn, så vi babyens hode falle innover mot bærerens bryst i stedet for å dette bakover.

BeFunky Collage3
Babyens stilling med invinklet bekken i sjal. Bilde: Baby-doo USA.

Mange tror at man må ha en veldig stram nakkestøtte for at babyen ikke skal få beveget på hodet i det hele tatt, men dette stemmer ikke. Det som er viktig å sørge for er en god støtte i øvre del av rygg, samt selvfølgelig at hodet ikke henger bakover – ved å sikre at bekkenet er vinklet innover.

20171018_134311_resized
Baby i vevd sjal. Her ser man at den øvre delen av ryggen til baby (rosa) er strammet godt, mens akkurat den røde delen i nakken er ganske løs.

 

Sjalets stilling

Det er og mye som kan gjøres med selve sjalet for å skape en hodestøtte, enten fordi det gir bæreren trygghet eller fordi det gir baby bedre støtte dersom man enda ikke har fått til å vinkle bekkenet. Her følger noen av disse, og de kan brukes både med elastisk sjal eller vevd sjal. Ved å bruke enten det kryssende sjalpasset eller det horisontale sjalpasset er det viktig å tenke at dette fortsatt ikke skal være for stramt. Det skal ikke trykke barnets hode hardt inn i bærerens bryst.

 

Nakkerull

pic20170921174109_resized
Bilder viser hvordan man bruker en liten sammenrullet vaskeklut og ruller den inn i overflødig/løst stoff fra nakken.

 

Krysspass

pic20170731112251_resized
Her brukes et av sjalpassene som går i kryss til å gi støtte over barnets bakhode. Motsatt skulder er dratt ut for å åpne slik at det ikke blir så tett ved babyens nese.

 

Lukket skulderflipp

pic20171013122210_resized
Sjalets ytterste kant i det kryssende sjalpasset dras under resten av laget, og spres så utover barnets rygg. Dette gir en åpning for luft, men trekker også barnets øvre rygg inn mot bæreren.

 

Horisontalt lag

pic20170730193654_resized
Det horisontale laget (enten det er innerst eller ytterst i knytingen) kan dras opp til barnets nakke, eller ca midt på øret, for å støtte nakken mer.
Advertisements

1 thought on “Hodestøtte i bæresjal”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s