Uncategorized

Hvordan kle baby om høsten og vinteren?

Går det an å bære på de kaldeste vinterdagene? Hva kler man på babyen? Er det ikke varmere med vogn?

Vogn vs bæring

I en vogn ligger små babyer lunt og godt, og en stor fordel er at baby blir skjermet fra vind og vær. Her i Norge er vi vant til å ta på babyer mange lag med klær, samt bruke skinnunderlag og tykke dunposer. Mange tenker at det er vanskelig å holde babyen varmt uten disse elementene, men jeg mener det absolutt er fordeler med begge deler.

Når det gjelder bæring av babyer, altså barn under et år gamle, er det ofte praktisk å bruke enten en bærejakke eller et bæretrekk. En stor fordel med bæring er at babyen får varme av bærerens kropp og at det er lettere å kjenne om babyen er varm. Sammenliknet med vogn så er ekstremitetene ofte mer utsatt for kulde og vind ved bæring.

momawo_babywearing_coat_purple_back
Momawo bærejakke

 

Bærejakke vs bæretrekk

En bærejakke er en vanlig jakke som har et ekstra panel som gjør at barnet får plass på innsiden av jakken. Dette sitter ofte i glidelåsen, og på mange jakker kan dette panelet flyttes til rygg senere slik at man og kan bruke jakken ved ryggbæring. Mange foretrekker bærejakke i barnets første leveår fordi det er lettere å dele på varmen uten  åpninger på sidene.

manduca-by-mam-tragecover-deluxe_fotoa1_black-storm-cloud
Bæretrekk fra Mamidea. Trekket knytes fast med stropper på rygg, og bæreren bruker her en vanlig jakke over for å dekke til åpningene på siden.

 

Bæretrekk finnes i mange ulike typer, både tynnere allverstrekk og varmere trekk i fleece og ull. En fordel med trekkene er at disse ofte er mye rimeligere enn bærejakker – og de passer til flere bærere. Dersom to foreldre ønsker å bytte på hvem som bærer kan et trekk brukes av begge, selv om det skulle være stor forskjell i størrelse. De aller fleste bæretrekk kan også brukes ved ryggbæring.

3d8d2c18ffc315fe88c584d6d5ae8319
Heklet teppe som kan brukes som bæretrekk. Bilde: RightToCuddle

Man kan og hekle eller strikke sitt eget bæretrekk. Her finner du det heklede stjerneteppet i bildet ovenfor. Bærelykke har og et mønster for et strikket bæretrekk for dere med strikkedilla!

Og hvis du lurer – de aller fleste jakker og bæretrekk er designet for å passe over mange ulike typer sjal og seler.

 

3711466241_5a7299b97d_z
Bilde: Andrew Vargas

Babyens bekledning

Det er vanskelig å generalisere helt her, for det avhenger selvsagt av temperatur og andre værforhold. Jeg vil si at 1-2 lag varme klær på baby, om man bruker ull, bambus eller fleece, er en god regel. I tillegg hjelper det å ha et lag utenpå som er vindtett og evt vanntett. Bruker du et trekk eller bærejakke kan dette telle som skall-lag. Noen bruker og sjal med ull, så dette kan hjelpe enda mer på varme, spesielt hvis man bruker knytinger der man dekker barnet med flere lag sjal.

woolwinterbooties_silver_pearl_red
Vintervennlige fotposer i ull og fleece fra Mam/Mamidea

 

Det som er viktig å tenke på er ekstremitetene, spesielt hode og nakke, men også hender og den nedre delen av beinet – fra kneet og ned. Jeg kan godt anbefale en lue med hals, og gjerne et vindtett lag utenpå dersom det blåser mye. Ellers er votter, leggvarmere og fotposer fint. En god fotpose bør gjerne dekke helt opp til kneet, da det er denne delen av beinet som stikker ut fra bæretøyet. Pass gjerne og på at fotttøyet ikke blir for stramt, da dette kan gjøre at det blir mindre varmt og i tillegg skape press på foten.

 

Lenny+Kravitz+Lenny+Kravitz+Sports+Scarf+BeNmlSdB-TQl
Lenny Kravitz med gigantisk skjerf. Bilde: FameFlynet

Bærerens antrekk

De fleste her i Norge er vant til å kle seg etter været. Et par ting man kan tenke på med de minste barna er at babyen hviler hodet på bærerens bryst, og at bekledningen ikke skal dekke til luftveiene. En veldig tykk og myk genser kan gjøre at babyens nese forsvinner inn i stoffet, og at det derfor blir vanskelig å puste. Man bør og passe på at ikke skjerf dekker luftveiene.

5595
Dobbel hals for bærer og baby fra Lenny Lamb. Bilde: Lenny Lamb

For de som lett blir kalde kan en tynn varm genser med hals anbefales, eller f.eks. en dobbel hals som dekker glippen mellom baby og bærer.

brodder
Brodder som kan taes over vanlige sko. Bilde: enklereliv.no

Et annet viktig moment er fottøy, spesielt når det er is og glatt! Brodder gjør det mye tryggere med tanke på fall. Her finnes det er godt utvalg av brodder som kan taes på vanlige sko og sko med innebyggede brodder.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s