Nybegynner, Sjal

Hvordan få til elastisk sjal

Elastisk sjal er fantastisk for nyfødte. De er myke fra start og enklere å bruke enn vevde sjal. De kan gi nye foreldre en litt mindre kaotisk barseltid. Plutselig kan man smøre seg en brødskive mens man møter babyens behov!

Frustrasjon

Jeg skal selv gladelig innrømme at jeg ikke fikk til elastisk sjal da jeg hadde fått baby. Jeg prøvde ca to ganger – mens baby hylskrek. Problemet var at jeg ikke visste hva jeg skulle søke etter på youtube, så jeg fant en ganske elendig video som ikke var forhåndsknytt.

Jeg pleier å anbefale forhåndsknytt (eller Pocket Wrap Cross Carry som den heter på engelsk) fordi du da kan knyte på deg hele sjalet før du løfter opp baby, og så få baby oppi etterpå. Det pleier å være mindre stressende enn den andre metoden. Du kan se en video av hvordan du knyter PWCC her. Hvis du opplever at barnet gråter i bæretøy kan du lese mer om hva du kan gjøre her.

Trenger du hjelp, enten det er med elastisk sjal eller andre bæretøy, kan du ta kontakt med meg for veiledning her.

Stramt nok

En av de vanligste feilene er at man ikke knytter sjalet stramt nok. Jeg har ofte hørt spørsmål som “Blir ikke babyen most?”, men man må tenke at babyer kommer fra et veldig trangt sted. De er med andre ord veldig vant til å være tett omsluttet. Risikoen ved at man ikke knytter stramt nok er først og fremst at babyen detter for mye sammen, som en potetsekk, og at hen da ikke får frie luftveier. I tillegg vil ikke knytingen føles trygg eller bli handsfree.

pic20170730194114_resizedTenk at tversoverdelen på knytingen skal sitte som en stram t-shirt, som den gjør på bildet øverst til høyre. Du kan dra i de lange sjaldelene som ligger over skuldrene for å stramme. Det er og viktig for barnets hodestøtte at den øverste kanten på denne tversoverdelen sitter stramt. For å stramme bare der kan du ta kanten av sjalet som er innerst mot halsen din og bare stramme i de, som på bildet nederst til høyre.

Når hele sjalet er knyttet på kan du sjekke stramheten ved å ta en hånd under kryssdelen og vri den så du får bredden av hånden. Det skal holde med en håndsbreddes plass til en nyfødt baby.

pic20170730194156_resized
Tv: Sjalet er knyttet for løst. Th: Jeg får akkurat inn en håndsbredde under krysset, og dette er nok plass til de fleste nyfødte.

Hva hvis det siger likevel? Det er viktig å vite at når babyen veier rundt 7-8 kilo, så vil sjalet sige. Det er rett og slett slik at elastikken ikke greier å holde igjen alle kiloene, så da er man nødt å finne seg et nytt bæretøy dersom man vil fortsette å bære.

For stramt, for løst eller perfekt?

Som i alt annet bæretøy gjelder og her sikkerhetsregelen “close enough to kiss”. Man skal kunne kysse babyen på toppen av hodet uten å anstrenge seg. Dette vil si at babyen sitter stramt nok og høyt nok.

Knyter man det elastiske sjalet litt for stramt vil du få hodet til babyen rett under haka. Hvis babyen ikke klager er ikke dette farlig, men det kan bli ubehagelig å bære slik i lengden.

Dersom babyen havner veldig langt ned, og man ikke kan kysse den uten å anstrenge seg veldig i nakken, så er sjalet knyttet for løst. Dette kan være uheldig for barnet, fordi det kan gjøre at det blir tungt å puste for babyen. Opplever du dette vil jeg anbefale å ta barnet ut, stramme opp sjalet og sette baby i på nytt.

elastisk4
Tv: Sjalet er for løst. Midten: Sjalet er for stramt. Th: Sjalet er akkurat stramt nok, og babyen har fin høyde.

 Ergonomisk stilling

For at babyen skal sitte optimalt er det viktig at begge delene i krysset går fra knehase til knehase. Du skal altså ha TO lag som går fra knehase til knehase. Du kan i tillegg vippe bekkenet inn mot magen din og opp, slik at knærne kommer høyere enn den nederste delen av rumpa. Å vippe bekkenet slik vil også gi en god kurve i ryggen til babyen, den såkalte c-kurven. Du kan lese mer om den ergonomiske posisjonen her.

elastisk1
Øverst tv: Babyen har ikke nok støtte under beina. Øverst th: Ta tak i begge kryssdelene og dra begge godt ut til siden. Nederst tv og th: Sjalet gir god støtte fra knehase til knehase.
elastisk3.png
Illustrasjon på M-form og barnets ryggkurve.

Justeringer

For barnets sikkerhet er det viktig at alle de tre lagene på det elastiske sjalet er over barnet. De innerste krysspassene bør møte hverandre øverst ved barnets nakke, og den ytterste delen bør også draes helt opp til nakken.

elastisk3
Tv: Alle lagene av sjalet er for langt ned på ryggen til babyen. Th: Alle lagene møtes i barnets nakkegrop og gir god støtte.

Når alle lagene av sjalet møtes i barnets nakke kan det lett blir sjal som dekker over barnets nese, og dermed sperrer for frie luftveier. For å unngå dette kan man ta den innerste kanten på det ene krysspasset (nærmest bærerens hals) og dra den ut over skulderen.

pic20170731112251_resized
Ta kanten av sjalet og dra den ut over skulderen!

For komforten til bæreren er det viktig å spre krysset bak på ryggen god ut. Da fordeles vekten av babyen over et større område og man slipper å få presspunkter på rygg og nakke. Pass og på å ikke vri på sjaldelene bak på rygg. Bruk gjerne et speil i starten og se hvordan det ser ut bak underveis mens du knyter.

pic20170730193953_resized
Tv: Krysspassene er samlet sammen. Th: Passene er bredt godt utover bærerens rygg og skuldre.

Ammestilling/vuggestilling

Det er ikke anbefalt å ha barnet i liggende stilling i elastisk sjal. Dette er en stilling som lett kan gjøre det vanskelig for barnet å puste. Det går an å bruke sjalet som hjelp til å holde babyen mens man ammer i en 20 minutters periode. Denne stillingen er derimot ikke en stilling man bør benytte over lang tid eller la barnet sove i. Du kan se en video av hvordan man ammer i elastisk sjal her.

celebrity babywearing
Ammestilling er ikke handsfree!

Bein ut eller inn?

Det finnes mange videoer på nettet som viser at de minste barna, vanligvis i alderen 0-3 mnd, bør ha bein og føtter inni de innerste krysspassene. Det var vanlig å anbefale det før, og det er fortsatt vanlig i noen land. Jeg pleier ikke å anbefale det fordi stillingen som barnet sitter i er den samme om beina er utenfor eller inni sjalet. Den store forskjellen ligger i at det er vanskelig å skape en god stilling som ikke gir press på føttene til barnet dersom føttene er inni sjalet. Det finnes noen få barn som ikke godtar å ha føttene ut, men det er ganske sjelden jeg opplever det.

8137805690_cfb84d4a5a_k
Bilde: Suzanne Sahar

Typer sjal og alternativer

Det finnes utrolig mange typer elastiske sjal på markedet. Aldoria, Mobywrap, Triocot Slen, Ergobaby Aura og Sino er de vanligste merkene her i Norge. Alle disse typene er gode sjal, men hvis du spør meg hvilke mine favoritter er så liker jeg klart Aldoria og Sino best. Begge disse typene er smalere i bredden, og tynnere i stoffet. Dette gjør at de blir svalere og mindre overveldende å bruke på en liten baby. Du kan kjøpe begge disse sjalene hos Bæreglede.

Det finnes og bæretøy av sjalstoff som man kan se på som “ferdigknytte elastiske sjal”. De vanligste typene er Caboo og Baby K’tan. Begge deler gir samme type knyting og sittestilling som elastiske sjal, men du slipper altså å knyte selv! Størrelsen på Caboo kan justeres ved hjelp av en strammemekanisme på siden, mens med Baby K’tan gjelder det å kjøpe riktig størrelse.

For de som allikevel synes at sjal er veldig vanskelig, så finnes det også seler  for de minste babyene som sitter tett på og gir sjalfølelse. Selv brukte jeg Angelpack, som kan bestilles her. En annen god sele som er myk og nett er Connecta.

Det viktigste er at du trives med det bæretøyet du bruker og at det oppleves som behagelig for deg og den lille. Om det er sele eller sjal er ikke viktig!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s